Vrienden tegenover elkaar

De laatste knockout-ronde van het Nederlands kampioenschap heeft een opvallende mini-tweekamp: die tussen Nico Zwirs en Roeland Pruijssers. Ze zijn teamgenoten bij meesterklasser AMEVO/Apeldoorn, goede vrienden en deden in 2017 en 2019 als duo mee aan JP's Kroegloperstoernooi in Hoorn. Vandaag zaten ze niet naast, maar tegenover elkaar. De grootmeester zegevierde.

In een loperpaareindspel genoten de stukken van Nico veel minder bewegingsruimte, al zorgde een subtiel plan van wit voor de beslissing. Roeland had een dubbelpion op de d-lijn en gaf de voorste weg om ruimte te maken om d4-d5 te kunnen spelen. Daarmee kwam een diagonaal open voor zijn zwartveldige loper die oppermachtig werd. De witveldige lopers waren ondertussen geruild, waarna de d-pion doorstoomde naar promotie.

Ook Hing Ting Lai verloor. Met wit ging hij in op een kwaliteitsoffer van Casper Schoppen die daarmee een geweldige pionnenaanval op de damevleugel in werking kon zetten. Voor de Open Hoorns-kampioen was het niet mogelijk een solide verdediging op te bouwen.

In Hoogeveen kreeg de vijfde ronde van de vrouwen opmerkelijke uitslagen. Zhao Qin Peng, Rosa Ratsma en Maaike Keetman deelden de koppositie, maar verloren alledrie. Maaike had prima winstkansen tegen Tea Lanchava, maar de Waagtoren-speelster moest toch een nul incasseren. Bovenaan staan nu de oud-kampioenes Anne Haast en Tea Lanchava en Open Hoorns-deelneemster Eline Roebers.

Met winst in het Noord-Hollands onderonsje tegen Albert Dekker (Bergen) handhaafde Peter Holscher zich op de eerste plaats van het amateurtoernooi. Met nog twee ronden te gaan heeft hij een uitstekende score van 5½ uit zes en treft morgen concurrent Sander Wage die met een halfje minder gedeeld tweede is. Fred Avis is na zijn tweede nederlaag op rij teruggevallen naar de middenmoot en staat nog steeds op drie punten.