Weer barrage voor Hing Ting Lai

Hing Ting Lai heeft vandaag voor een knappe prestatie gezorgd door in het knockout-toernooi van het Nederlands kampioenschap grootmeester Casper Schoppen te verslaan. Daarmee bracht hij de stand in de mini-tweekamp op 1-1. Morgen spelen de twee in het raadhuis van Hoogeveen een barrage. De winnaar kwalificeert zich voor de NK-finale.

De Open Hoorns-kampioen verzekerde zich in ieder geval van een plaatselijk record: hij heeft de meeste in de Drentse stad gespeelde partijen achter zijn naam. In de vorige ronde waren vijf barrages nodig om Ruud Janssen uit te schakelen en er komen er morgen in ieder geval twee bij.

Een open strijd leverde al snel veel ruimte op. Casper, met wit, had aan remise genoeg. Hij kwam na een kleine dertig zetten echter minder te staan. De zware stukken moesten de koning verdedigen, terwijl de monarch van Hing Ting een veilige positie achter pionnen innam. Even ging het duel om een achtergebleven pion op d4, maar zwart controleerde veld d5 voorbeeldig en kon een van de torens een aanvallende rol geven. Na torenruil ging de witspeler nog wel op zoek naar tegendreigingen. De Amsterdamse dame was evenwel in zijn verdediging gedrongen en met dameverlies in aantocht staakte hij na 48 zetten de strijd.

Nico Zwirs redde het niet. Hij bleef tegen teamgenoot Roeland Pruijssers op remise steken, nadat de partij van gisteren verloren was gegaan. De pionnen bleven tot de twintigste zet op het bord. Na een flinke afruil bleven alle torens over alsmede een loper voor Nico en een paard voor Roeland die op e6 een isolani had. Wit kreeg op de 35e zet de mogelijkheid om via een loperzet zijn b3-pion te ruilen voor de zwarte op g7, maar koos voor de prooi op e6. Toen hij daarna voor torenruil ging, had zijn opponent meteen remise binnen bereik. In een eindspel van loper contra paard was voor Roeland op de zestigste zet het halfje binnen.

Eline Roebers en Anne Haast zijn de voornaamste kanshebsters voor de titel in de achtkamp. Zij versloegen respectievelijk Tea Lanchava en Anna-Maja Kazarian. De twee hebben vier punten en worden op de voet gevolgd door Zhao Qin Peng (3½). Machteld van Foreest boekte haar eerste NK-zege, met wit tegen Maaike Keetman. De Heerhugowaard-speelster is morgen de laatste opponente van Eline Roebers.

Het amateurtoernooi in Hoogeveen krijgt een verrassende ontknoping. Koploper Peter Holscher ging onderuit tegen Sander Wage die de leiding overnam en met Achyuth Aravindhan de eerste plaats deelt. Ze spelen vandaag tegen elkaar; twee schakers met een rating van respectievelijk 1617 en 1575 en 25e en 31e op de deelnemerslijst. Peter heeft een half punt achterstand (5½) en moet proberen een achtervolgende groep van van voor te blijven.

Fred Avis boekte weer een zege – tegen Harry Spoelstra – en staat als 22e geklasseerd. Het verschil met de negende plaats bedraagt slechts een half punt, zodat de oud-voorzitter op de slotdag nog enig terreinwinst kan boeken.