Hing Ting Lai naar NK-finale

Hing Ting Lai heeft voor een grote verrassing gezorgd door zich te plaatsen voor de NK-finale, eind november in Rotterdam. De Open Hoorns-kampioen schakelde gisteren in de barrage Casper Schoppen uit. Met de grootmeesters Roeland Pruijssers, Robin Swinkels en Max Warmerdam strijdt Hing Ting om de nationale titel. Wie die ook verovert, het wordt zijn eerste.

Hing Ting Lai (rechts) en Nico Zwirs tijdens het Oscar Romero Open Hoorns van een kleine twee maanden geleden. De Amsterdammer speelt straks ook de NK-finale.

Na de 1-1 in de klassieke partijen van de derde ronde zaten de Amsterdammer en Casper Schoppen gisteren voor de derde en vierde keer in Hoogeveen tegenover elkaar. Het speeltempo bedroeg 25 minuten en per zet tien seconden erbij. In de eerste partij had Hing Ting, met wit, op weg naar het eindspel wat meer tijd en won hij een pion. Casper leek tegenspel te krijgen door een pion op te schuiven naar e4. Beiden hadden een dame en toren, wit een loper en zwart een paard. De Amsterdamse slotaanval – met alle stukken daarbij betrokken – leidde naar het veroveren van die pion, maar toen had de grootmeester de koning figuurlijk al omgelegd.

De tweede barragepartij gaf veel spektakel te zien. Casper rokeerde lang, Hing Ting niet. Het initiatief lag bij de witspeler. Na 22. … Kd7 stond de zwarte monarch voor de zware stukken en leek daar kwetsbaar. Casper besloot tot een torenoffer op d5 en twee zetten later (na 26. … Txh5) stonden beide dames in. Uiteindelijk leverde het gevecht een eindspel van dame, toren en vier pionnen op. De torens werden geruild en in een adembenemend gevecht, waarbij de twee spelers soms een tiental seconden op de klok hadden, viel de beslissing met pat. Door de 1½-½ zege speelt de tweevoudig Open Hoorns-kampioen in de periode 27 november-3 december in het hoofdkantoor van  NK-sponsor Deloitte in Rotterdam zes partijen om het landskampioenschap.

Bij de vrouwen kroonde Anne Haast zich tot kampioene. Ze won zelf van Machteld van Foreest, terwijl concurrente Eline Roebers een aanval zag mislukken tegen Maaike Keetman en een nul moest incasseren. Het Amsterdamse talent legde met Zhao Qin Peng beslag op de gedeelde tweede plaats.

In het amateurtoernooi in Hoogeveen is Peter Holscher op de tweede plaats geëindigd. Onze oud-clubgenoot versloeg in de slotronde Evert Hondema. Voor een gedeelde eindzege was hij afhankelijk van het resultaat van Sander Wage, van wie Peter in zijn zevende partij had verloren. Het talent van schaakclub Van der Linde bleef in de topper tegen concurrent Achyuth Aravindhan zijn opponent de baas en handhaafde zijn voorsprong van een half punt: 7 om 6½. Fred Avis ging onderuit tegen Theo van der Pol en kwam uit op een score van vijftig procent (31e plaats).