Caïssa-Eenhoorn 99 jaar

Er zullen vandaag geen slingers in De Kreek hangen, maar het is wel een dag om even stil bij te staan. Onze vereniging viert haar 99e verjaardag.

Leo Ruijgrok (links), een van de oprichters van Caïssa, denkt na in zijn partij tegen P. Zeeman (Aris de Heer 2), gespeeld op zondag 14 december 1924.

Het is al een tijdje gebruikelijk dat Caïssa-Eenhoorn iets doet aan het einde van een lustrum. Soms wordt groots uitgepakt, zeker wanneer het om een decennium gaat. Bij het 70-jarig bestaan (met Leen Parlevliet, Arend Stapel en Rob Thijssing in de jubileumcommissie) is er een feestavond met een door visspecialist Leen verzorgd koud buffet en een simultaanwedstrijd met Gert Ligterink en Nico Hauwert. Tien jaar later siert een groot bord met foto’s van tachtig Caïssa-spelers, opgeplakt in de vorm van het getal 80, de feestzaal. In 2012 vormen jeugd en senioren acht zestallen die een toernooi met verschillende schaakvormen spelen.

De Eenhoorn heeft wat minder mogelijkheden om feest te vieren, want de club is op 29 februari (1988) opgericht. Dan ben je maar één keer in de vier jaar jarig. In 1992 vormen Jan Bouman, Rogier Hörchner en John Wallaart de ‘jubileumcommissie’ die op zaterdag 29 februari een avondprogramma voor de senioren samenstelt en overdag jeugdactiviteiten plant.

Woensdagmiddag ben ik enkele uren aan het zoeken geweest in het Westfries Archief. Het eigenlijke doel, informatie vinden over het open Hoorns kampioenschap van 1956, werd niet gehaald. In die tijd werd het evenement in mei en juni gehouden, maar in het Dagblad voor West-Friesland van beide maanden is niets te vinden. Wel een groot verhaal over Minne Betzema die 25 jaar als controleur-stamboekhouder van de rundveefokvereniging Wognum werkt. Hij is dan net voor het tweede seizoen lid van Caïssa en rijdt in die jaren met plaatsgenoot Bert Buitink, dominee Hero Bos uit Abbekerk en Gerrit van der Wolff uit Midwoud mee naar de speelzaal in hotel De Valk.

Ik heb ook gebladerd door de kranten van januari. ‘Sneeuwval van Madrid tot het hoge noorden van Schotland’ kopt het Dagblad voor West-Friesland op dinsdag 10 januari 1956 op de voorpagina. Er is sprake van een strenge winter. Die avond worden er voor de clubcompetitie van Caïssa zeven partijen gespeeld, terwijl in de voorgaande weken er steeds een stuk of vijftien op het programma stonden. Voor zover bekend wonen dertien van de veertien spelers in Hoorn. Piet Langenberg is een Bobeldijker en hij wint van Jan Molenaar. Daardoor loopt hij een half puntje in op koploper Jan Hagenaars die tegen Ben Lieshout op remise blijft steken. Piet stuit niet op de beste speler van groep I (Jan Molenaar heeft in de eerste maanden alles verloren), terwijl zijn concurrent wel tegenover een sterke opponent zit. Het lijkt erop dat de schaakliefhebber uit Bobeldijk de pakweg vijf kilometer naar de Hoornse binnenstad wel wilde rijden – op de fiets? – om een zeker punt aan zijn totaal toe te voegen.

Een week later is het drukker. Lees onderstaand bericht ('Caïssa-nieuws') in het Dagblad voor West-Friesland van donderdag 19 januari 1956.

Dat waren nog eens tijden. De leden zelf die voor een volle prijzentafel zorgen. Kunnen we dat bij een eerstvolgende gelegenheid in De Kreek ook niet doen? De penningmeester van Caïssa-Eenhoorn zal u dankbaar zijn.

 

 

Het is overigens wel bijzonder dat een incourante leeftijd (34 jaar) wordt gevierd. En om nog even bij incourante jaren te blijven, 97 jaar geleden werd de partij Han Fruin – Alfred Bolland afgerond. Het is de oudste clubpartij die bekend is. De vice-voorzitter (met wit) en de dominee waren op dinsdag 6 januari 1925 begonnen, braken af en zaten een week later in hotel De Roskam weer tegenover elkaar. Clubgenoot Piet Velzeboer heeft sinds 3 januari van dat jaar een schaakrubriek in de Nieuwe Hoornse Courant en de notatie wordt opgenomen in de krant van 14 februari.

En zo is de partij beter na te spelen.