Peter van den Brink maakt debuut op Olympiade

Peter van den Brink heeft vandaag in Chennai zijn debuut op de Olympiade gemaakt. De clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn is eerstebordspeler van Aruba, een van de 188 ploegen die in de Indische havenstad actief zijn. Zijn eerste opponent was Jorge João Viterbo Ferreira, een grootmeester uit Portugal. Na 46 zetten werd de speler met ruim driehonderd ratingpunten meer gefeliciteerd.

Peter is overigens niet de eerste van onze club die op de Olympiade actief is. Arlette van Weersel was in 2012 ruim een jaar lid van Caïssa-Eenhoorn, toen zij in Istanbul Nederland vertegenwoordigde. Vorig jaar nam Peter deel aan de Olympiade die online plaatsvond.

Vanmiddag (Nederlandse tijd) ging het tot en met de zeventiende zet gelijk op. De met zwart spelende grootmeester had een vervelend paard op d4. Peter ruilde zijn zwartveldige loper tegen het stuk en na het passieve 19. Pe2 (Pe4 was beter) – het paard op c3 werd aangevallen door een pion – kwamen er problemen. Jorge Ferreira won een randpion en had in het verdere verloop makkelijker spel dan Peter die ook minder tijd op de klok had. Na een geforceerde dameruil wikkelde zwart soepel af naar de winst.

De eerste Europeanen die in Chennai arriveerden waren Portugezen en dat gebeurde in 1522. Precies vijfhonderd jaar later komen er weer Portugezen in de miljoenenstad aan de zuidelijke oostkust van India en nu gaat het om de schaakploeg die de eerste tegenstander van Aruba is. Jorge João Viterbo Ferreira (2499, GM), André Ventura Sousa (2420, IM), José Francisco Reis Pedreiras Neves Veiga (2378, IM) en José Guilherme Bárria Lima Santos (2361, FM) zijn de vier Zuid-Europese titelhouders die de vertegenwoordigers van het Caraïbische eiland met 4-0 verslaan.

Nederland wint van Jordanië (3-0 voorsprong, bij het ter perse gaan van dit artikel is Erwin l’Ami nog bezig), waarbij Jorden van Foreest, Benjamin Bok en Max Warmerdam voor de punten zorgen. De Nederlandse vrouwen, Eline Roebers, Zhao Qin Peng, Rosa Ratsma en Tea Lanchava) scoren maximaal tegen Jamaica.