Tweede nederlaag Peter van den Brink

Ook in de tweede ronde van de 44e Olympiade stonden Aruba en Peter van den Brink met lege handen. Het Caraïbische viertal verloor vandaag met ½-3½ van Thailand en de Caïssa-Eenhoorn-speler moest met zwart zijn meerdere erkennen in FIDE-meester Thanadon Kulpruethanon.

Tot in het middenspel was er niets aan de hand. Met 17. … c5 opende Peter de diagonaal naar a8, waar zijn toren ingesloten stond tussen de pion op a7 en het paard op b8. Dat brak hem twee zetten later op, toen wit met 19. Pe5 de aanval inzette op het zware stuk, ten koste van zijn paard. Het vervelende voor de kampioen van Aruba was ook dat hij zijn paard op b8 nergens naar toe kon spelen en naast het kwaliteitsverlies dus min of meer een stuk minder had. En dat is tegen een opponent met twee IM-normen op zak en een dikke honderd ratingpunten meer een te grote achterstand. Op de 42e zet capituleerde de zwartspeler tegen de vijfvoudig winnaar van het open kampioenschap van Thailand.

Het Arubaans halfje kwam binnen via José Pesqueira die Jingjang Shin op remise hield.

Nederland boekte na de 4-0 zege op Jordanië zijn tweede triomf. Het werd een benauwde 2½-1½ tegen Portugal, een dag eerder tegenstander van Aruba. Tegen hetzelfde kwartet deelden Jorden van Foreest, Erwin l’Ami en Benjamin Bok het punt, Max Warmerdam kroonde zich tot matchwinner. Het vrouwenteam was met 3-1 te sterk voor Canada, met triomfen voor Eline Roebers, Machteld van Foreest en Rosa Ratsma en een nederlaag voor Zhao Qin Peng.