Eerste halfje Peter van den Brink

Peter van den Brink heeft op de Olympiade in de miljoenenstad Chennai (India) zijn eerste halfje binnen. Of de eerstebordman van Aruba daar tevreden mee is, is een vraagteken. In een groot deel van zijn partij tegen Prashant Sarup stond hij beter, maar het lukte hem niet een beslissende doorbraak te vinden.

Het viertal van Fiji was de tegenstander van het Arubaanse kwartet; een van min of meer gelijkwaardig niveau. Dat was in de uitslag niet terug te vinden, want de remise van onze clubgenoot was de enige score. Weer met zwart spelend kon hij met 21. … Tae8 zijn torens verdubbelen op de half open e-lijn en leek Peter een licht voordeel te hebben. Daarna werd het echter een manoeuvreerpartij. Beiden hadden in de eerste twee ronden verloren en wilden wellicht geen derde nul incasseren. De laatste acht zetten van wit waren torenzetten, maar Peter ging daar overheen met louter torenzetten vanaf 33. … Td8: negen stuks. Bijzonder was dat 33. Pf3 driemaal dezelfde stelling had opgeleverd; die stond ook op het bord na 22. Tab1 en 31. Pf3.

Nederland – met Anish Giri, Jorden van Foreest, Benjamin Bok en Max Warmerdam – in de opstelling boekte een knappe 4-0 overwinning op Zweden. De Nederlandse vrouwen bleven met 3½-½ tegen Iran nauwelijks achter. Eline Roebers deelde het punt, Machteld van Foreest, Rosa Ratsma en Tea Lanchava scoorden maximaal. Beide Oranje-ploegen hebben in de eerste drie ronden gewonnen en staan met respectievelijk negentien en zestien teams bovenaan.