De eerste is binnen

Er valt wat te vieren voor Aruba en daarom een foto van de feestelijke opening van de 44e Olympiade hierbij geplaatst. In de vierde ronde wordt de eerste overwinning geboekt, van het team en van Peter van den Brink. Onze clubgenoot wordt om 16.22 uur Nederlandse tijd gefeliciteerd door FIDE-meester André Stratonowitsch en brengt de eindstand van de wedstrijd tegen Seychellen op 3½-½.

Peter heeft met wit een interessante partij tegen de speler van de schaakafdeling van USV Potsdam (Duitsland) en van de Victoria Chess Club (Seychellen) die een kleine vier jaar geleden bij de Olympiade van Batoemi (Georgië) zijn titel behaalde. Er volgt in de Engelse opening een vlotte dameruil op d4, met na 11. Lxc3 een leuke stelling. Zeven van de acht stukken die dan op het bord staan, zijn niet ontwikkeld. Daar komt uiteraard verandering in en er volgt een gelijkopgaande strijd richting het eindspel.

Zwart leidt met 31. … f4 een spectaculaire fase in die na het fraaie 33. Kf3 een aparte torenruil oplevert. Beide spelers hebben dan een toren en een licht stuk: een witte loper contra een zwart paard. Het lijkt erop dat Caïssa-Eenhoorns clubkampioen zijn a4-pion opgeeft, waardoor zijn opponent twee verbonden vrijpionnen krijgt. Maar er zit wat gif in, want na 38. e4+ Kxe4 staan de Seychelse koning en paard op dezelfde lijn en verliest André het stuk door 39. Th4+. Met een mooie eindspeltechniek stelt Peter achttien zetten later zijn eerste olympische overwinning veilig.

De uitslag komt voorts tot stand dankzij zeges van José Pesqueira op Reygene Santillan en Kyell-Jean Antonio op Rajaganesan Ramachandran (past niet in het notatieboekje van het Open Hoorns) en de remise van Ilya Stetsenko tegen Ragul Pillay.

De Caïssa-Eenhoorn-speler zorgt voor het enige Nederlandse succes op de vierde dag. Beide Oranje-teams verliezen. In het open toernooi wordt het 1½-2½ voor Israël en bij de vrouwen ½-3½ voor Polen.