Er lonkt een olympische serie

Het lijkt erop dat Peter van den Brink met een olympische serie bezig is. In de vijfde ronde van de 44e Olympiade versloeg hij Beraki Kibrom Weldegebriel en dat betekende dat hij uit zijn laatste drie partijen 2½ punt heeft gehaald. Na de nederlagen op de eerste twee dagen staat de kopman van Aruba dus op vijftig procent.

De in 1987 geboren Beraki Kibrom Weldegebriel is in Chennai van start gegaan met een FIDE-rating van 1793 en is ongeveer van gelijke sterkte als de Caïssa-Eenhoorn-spelers Mason Brouwer, Robbert van Dijkhuizen, Sernin van de Krol en David Verweij die in de afgelopen clubcompetitie allemaal de kampioen van Caïssa-Eenhoorn op remise hebben gehouden. Aan het eerste bord voor Eritrea was hij daar dichtbij, maar in een adembenemende finale bleef hij toch met lege handen staan.

Op grond van het ratingverschil gold Peter als favoriet en na zo’n zet op twintig werd de witspeler ook de bovenliggende partij. De routinier uit Blokker stak veel tijd in zijn stelling. Dat betaalde zich in die fase na een fraaie combinatie uit. Ingeleid door 22. f6+, op het eerste gezicht lijkend op pionverlies. Tegenover twee verdedigers stonden immers drie aanvallers. Maar 23. Txa8 was net als zijn voorganger een lokzet, want de dame als aanvaller werd weggelokt en stukwinst op f6 kon zwart niet voorkomen op straffe van dameverlies.

Peter stond gewonnen, alleen daalde zijn voordeel flink na enkele mindere zetten. Na dameruil kwam er een eindspel van een toren met twee verbonden vrijpionnen voor wit en een loper en drie vrijpionnen voor de kopman van Eritrea op het bord.

De spanning nam toe door een mogelijke storing in de verbinding. Rond de veertigste zet verzuimde onze clubgenoot om Kf2 te spelen, waardoor zijn opponent opeens remisemogelijkheden kreeg. Ineens echter stonden beide klokken stil en zat er gedurende een kwartier geen enkele beweging in de partij. Toen alles weer liep, bleek zwart een dot van een kans (41. … Ke3) te hebben gemist. Kennelijk bang voor Peters vrijpionnen die aan de loop wilden gaan, speelde hij te passief en keek niet veel later tegen een verloren stelling aan.

Aruba verloor de wedstrijd met 1-3. De Nederlandse teams herstelden zich met overwinningen. Eline Roebers bracht met een prima eindspel tegen de Filipijnen een nipte zege binnen (2½-1½), Anish Giri, Jorden van Foreest, Benjamin Bok (remise) en Max Warmerdam waren met 3½-½ te sterk voor Canada.