Een succesvol vroegertje

We hebben een vroegertje vandaag. Peter van den Brink speelt in de zesde ronde van de Olympiade zijn eerste partij onder de veertig zetten en kan in het iets warmere Chennai (31 graden) om half zes – twee uur Nederlandse tijd – een verkoelend biertje pakken. Met zijn zwartzege op Tito dos Reis gaat hij de rustdag in met een score van 3½ punt.

Tegen de kopman van Oost-Timor zijn er geen problemen. De witspeler is een beetje de Co Buysman van zijn ploeg. Iets jonger, iets lagere FIDE-rating en beginnend met f4. Ook de oud-voorzitter van Caïssa-Eenhoorn heeft de Bird-opening in zijn repertoire. Na 8. … e5 komt het eerste probleem, omdat op d3 een onverdedigde loper staat. Wit kan met zijn d- en f-pion slaan en kiest daarom voor de laatste. Alle centrumpionnen worden geruild en na 13. cxd4 blijkt dat de isolani zich moet verweren tegen drie aanvallers. Dat lukt niet en Peter vervolgt de partij met een pion voorsprong.

Tito probeert met verdubbelde torens op de half open f-lijn voor tegengas te zorgen, terwijl zwart al het zware materiaal op de open d-lijn posteert. En dan verslikt wit zich in de stelling op een manier die een zekere Hoornse amateurschaker ook kan overkomen. Hij denkt de pion op f5 te kunnen veroveren, omdat g6 gepend wordt. Net even te laat ontdekt hij dat de witte toren op f1 eveneens in de penning staat, waardoor 33. Txf5 torenverlies betekent.

Ondertussen scoort Octavio Croes en leidt Aruba met 2-0. Ilya Stetsenko heeft in het eindspel de kwaliteit meer en een vrijpion die dicht bij promotie is. Het ziet er naar uit dat het niet bij één biertje blijft.