Vier op een rij

De schaakolympiade is het op een na grootste sportevenement ter wereld. Voor het WK voetbal 2022 hebben 206 ploegen zich aangemeld, in Chennai zitten spelers van 188 landenteams voor het open toernooi aan het bord en zijn er ook nog eens 161 vrouwenformaties. Tegen dat decor boekte Peter van den Brink vanmiddag zijn vierde zege op rij. Hij versloeg FM-speler Willem Blijstra. Er zal aan het eerste bord van de wedstrijd Nederlandse Antillen – Aruba vast wel Nederlands zijn gesproken.

Voor de witspeler is het zijn vijfde Olympiade en hij treft het niet bepaald met zijn opponenten. Thubalkain Dabuae (Nauru, een eilandstaat in de Stille Oceaan) is de enige niet-titelhouder die deze week tegenover hem heeft plaatsgenomen en hij versloeg de outsider in de vierde ronde. Onder meer de grootmeesters Avital Boruchovsky (Israël) en Enamul Hossain (Bangladesh) waren te sterk voor de routinier die tegen de clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn dus ook verloor.

Peter speelde een uitstekende partij. Rond de vijftiende zet trok hij het initiatief naar zich toe. Door de penning van een witte pion op c4 kon hij het koningspaard flink laten springen en het mini-concours leverde onze clubgenoot die pion op. Daarna belandden beide spelers in een eindspel met al het zware materiaal. De zwarte torens waren mooi verdubbeld op de open c-lijn en daardoor krachtiger dan de Antillen-torens op de half open f-lijn. Toch leek Willem nog even tegengas te geven, maar na dameruil had hij geen enkele dreiging. Ook twee torens verdwenen van het bord.

Met een vrijpion op b4 was de zwarte koning onderweg ter ondersteuning van de promotierace en besefte wit dat hij tegen een verloren stelling aankeek. Met drie FM-spelers in de gelederen bleef het kwartet van de Nederlandse Antillen op 2-2 steken tegen Aruba. De Nederlandse mannen speelden eveneens gelijk (tegen Frankrijk), terwijl de vrouwen kansloos waren tegen Oekraïne.

 

1 thought on “Vier op een rij

Reacties zijn gesloten.