Einde aan een mooie reeks

Aan al het moois komt een einde. Na een reeks van vijf partijen die 4½ punt opleverden, is vanmiddag een einde gekomen aan de olympische serie van Peter van den Brink. Bakary Traoré, kopman van Mali, zorgde daarvoor.

Traoré is een bekende achternaam in Afrika. Niet alleen in Mali, maar ook in Burkina Faso en Ivoorkust. De website van de FIDE vermeldt één schaker Traoré – juist ja, de opponent van de clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn – en na wat vluchtig googlen heb je tien voetballers Traoré te pakken. Bekend zijn de ex-Ajacieden en neven Lassina en Bertrand Traoré, verder Adama, Amadou, Bénie, Boubacar, Cheick, Ibrahim, Moha en Rachid. Boubacar Traoré was te solistisch ingesteld om in een teamsport actief te zijn en koos voor de muziek. Hij geldt als de ‘Elvis van Mali’.

Muziek zat er ook in de stelling van Bakary Traoré, na iets meer dan twintig zetten. Een torenruil op de open a-lijn leverde hem een vrijpion op a5 op. Peter (met wit) had zijn stukken op de eerste twee rijen en die stonden elkaar enigszins in de weg. Bakary brak op de andere flank de stelling open en tegen de aanval was geen verweer mogelijk. Zwart won een pion op g3, terwijl de eerstebordman van Aruba nauwelijks spel had voor zijn dame, een paard en een loper. De opmars van de vrije a-pion kon beginnen, maar dat wachtte onze clubgenoot niet af.