Terug naar vijftig procent

Een mislukte negende partij heeft Peter van den Brink terug naar een score van vijftig procent gebracht. Alejandro José Chinchilla beet zich vast in de stelling, nadat de kopman van Aruba had verzuimd de zwarte dame te veroveren ten koste van een toren en een paard.

Als je ‘2022 chess olympiad’ googlet, kom je meteen bij de FIDE-website en is te lezen dat het evenement in Chennai wordt gehouden. Dat klopt niet. In talrijke kranten in India – en ook bij Dimitri Reinderman in zijn schaakrubriek in het Noordhollands Dagblad – noemen de redacties Mahabalipuram (soms vermeld als Mamallapuram, de oude naam zoals Madras de oude naam van Chennai is) als toernooistad, maar er wordt geschaakt in het Four Points by Sheraton Mahabalipuram Resort and Convention Centre en dat staat in Poonjeri. Het dorp ligt net aan de andere kant van een langwerpig zoutmeer tussen het vasteland en een al even langwerpig eiland, waarop Mahabalipuram is gelegen.

Die omgeving is gekozen om de drukte in de miljoenenstad Chennai te ontlopen. Rusland was in eerste instantie het organiserend land voor de 44e Olympiade, maar nadat het leger van Vladimir Poetin Oekraïne was binnengevallen, besloot de wereldschaakbond het evenement te verplaatsen naar India. Dankzij goede ervaringen met een informeel samenzijn van de Chinese president Jinping Xi en de Indische premier Narendra Modi twee jaar geleden werd aan Poonjeri gedacht.

Op bijna dezelfde plek waar de twee politici hebben gezeten, nam onze clubgenoot plaats tegenover Alejandro José Chinchilla, in 2015 kampioen van Honduras. Het spektakel begon na 14. b4, waarmee Peter een paard op a5 aanviel. Na … Pc4 had het paard geen verdediger en dat leidde tot het opzetten van een aftrekaanval van wit. Daar zat ook een mooie variant in. Zwart ging mee met de plannen van de Caïssa-Eenhoorn-speler, maar had met 19. Pf6+ een vork op koning en dame tegen zich moeten krijgen. Peter besloot echter tot 19. h3 en stond ineens verloren. Hij had al een stuk geofferd om tot die aftrekaanval te komen en nu bleek dat hij het paard op c4 niet kon nemen, omdat de Hondurese dame beurtelings een onverdedigde toren of paard belaagde. De spectaculaire variant met de paardvork had overigens tot gelijk spel geleid: een witte dame contra toren, loper en paard.

Aruba verloor met 1½-2½ van Honduras en dat was jammer, want een dag eerder had de kleine overwinning op Mali de gedeelde 108e plaats opgeleverd. Het is nu de vraag of de top honderd (een ongekende klassering voor de eilandploeg) er, met nog twee ronden te gaan, in zit.

De Nederlandse ploegen handhaafden hun toptienkansen met gelijkspelen tegen Iran (open toernooi) en Zweden (vrouwen).