Korte winstpartij Peter van den Brink

Voor Peter van den Brink zal het een mooie Olympiade worden. Hoewel de clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn nog één partij moet spelen, is het zeker dat hij minimaal vijftig procent scoort. Met zijn overwinning op Marcel Mannhart van vanmiddag bracht hij zijn totaal op 5½ punt. Bij een gemiddelde ratingtegenstand van 2115, terwijl Peter 2167 heeft.

Hij heeft zes opponenten van ongeveer gelijke sterkte gehad. De kopman van Liechtenstein hoort daar ook bij, maar van een gelijke strijd was geen sprake. In een Gesloten Siciliaan wilde hij geen zwartveldige lopers op het bord, met de ruil op h6 schoot de witspeler evenwel niets op. Het kostte hem enkele tempi; zo was na negen zetten de koningsvleugel nog volledig onontwikkeld.

Na de lange rokade aan beide kanten wilde de oud-topper van Schachklub Sankt Gallen (in die hoedanigheid actief geweest in de Zwitserse competitie) zijn dame – die op h6 stond – weer actiever in het spel betrekken. Echter 12. Dd2 was een verschrikkelijke zet en dat werd direct door Peter met … d5 aangetoond. Met een Westfriese toren op d8 moest wit niet alleen oppassen voor een aanval op zijn sterkste stuk, daarachter dreigde ook een mat achter de paaltjes. Zijn dertiende zet bracht geen oplossing, wel ongeluk. De Caïssa-Eenhoorn-routinier profiteerde optimaal van zijn ontwikkelingsvoorsprong en had in zijn verreweg kortste partij tot nu toe meteen de winst te pakken.

De vlotte zege inspireerde Aruba tot een forse triomf op het evenveel matchpunten hebbende Liechtenstein: 3½-½. Nederland speelde 2-2 tegen Servië, de vrouwenploeg verloor van India 2.