Peter van den Brink sluit olympisch optreden af met remise

Begonnen tegen een grootmeester, geëindigd tegen een internationaal meester. Daar zit een half punt verschil tussen, want na de nederlaag in de eerste ronde tegen Jorge João Viterbo Ferreira sloot Peter van den Brink zijn deelname aan de 44e Olympiade af met remise tegen Providence Oatlhotse. De Caïssa-Eenhoorn-speler kwam zo op een totaal van zes punten uit elf partijen.

Op zijn kortste partij in het toernooi volgde de langste. Onze clubgenoot moest hard werken om een resultaat te boeken en zag dat na zijn 73e zet beloond met het halfje. Dat werken begon, toen de kopman van Botswana de kans kreeg om 14. … Pb4 te spelen. Peter ruilde een goede loper tegen het paard en vanaf dat moment lag het initiatief bij de zwartspeler. Providence opende na dameruil de diagonaal a1-h8 en beschikte zo over een sterk loperpaar contra niet zo actieve paarden.

Kansrijk voor hem was 34. … Kxc3 als inleiding voor een eindspel  van loper tegen paard, waarbij de koning snel naar de damevleugel kon om daar de pionnenstructuur bij de basis aan te vallen. Er kwam een variant van dat plan op het bord, maar daardoor kreeg het witte stuk de mogelijkheid om zijn sprongkracht te gebruiken. Het werd voor de routinier uit Blokker nog wel even link na 45. … Kxf4 en zijn opponent de koning naar veld f1 had moeten spelen om de vrijpion op e3 te ondersteunen. Zwart deed dat niet en moest toen eigenlijk al berusten in remise. Peter had als tegendreiging een vrijpion op a6 die door de loper moest worden tegengehouden en de activiteit van het stuk beperkte. Met het slaan van de e-pion verzekerde Caïssa-Eenhoorns clubkampioen zich van een halfje, omdat een andere vrijpion (op h5) een randpion van de verkeerde kleur was. Hij kon zich zelfs een paardoffer permitteren om zijn koning naar de hoek van het bord te loodsen.

Aruba verloor de wedstrijd met ½-3½ en klasseerde zich als 137e. Met een teamrating van 1863 was de ploeg als 147e geplaatst. Nederland sloot het evenement af met een 1½-2½ nederlaag tegen Oezbekistan dat daarmee bovenaan eindigde. Oranje werd  elfde. De vrouwen versloegen Australië met 3-1 en stegen naar de twintigste plaats. Oekraïne greep de eindzege.

Eerste ronde: Aruba – Portugal 0-4.
Tweede ronde: Thailand – Aruba 3½-½.
Derde ronde: Fiji – Aruba 3½-½.
Vierde ronde: Aruba – Seychellen 3½-½.
Vijfde ronde: Aruba – Eritrea 1-3.
Zesde ronde: Oost-Timor – Aruba 1-3.
Zevende ronde: Nederlandse Antillen – Aruba 2-2.
Achtste ronde: Aruba – Mali 2½-1½.
Negende ronde: Aruba – Honduras 1½-2½.
Tiende ronde: Liechtenstein – Aruba ½-3½.
Elfde ronde: Aruba – Botswana ½-3½.
Scores Aruba:
Peter van den Brink (2167).........................................11-6
Octavio Croes (1794)...............................................10-3
José Pesqueira (1809)...............................................9-3
Ilya Stetsenko (1683)...............................................9-5½
Kyell-Jean Antonio (1497)...........................................5-1