Oud-Hoorns kampioen Liam Vrolijk wordt grootmeester

Liam Vrolijk, in 2019 en 2020 winnaar van het Oscar Romero Open Hoorns, krijgt binnenkort de grootmeestertitel. Zijn gedeelde tweede plaats op het Hogeschool Zeeland-toernooi leverde de 20-jarige Rotterdammer de derde GM-norm op.

In de hoogste klasse van de Duitse Bundesliga pakte Liam in het seizoen 2018-2019 zijn eerste norm. Voor SV Mülheim Nord 1931 (waar Hing Ting Lai, ook tweevoudig Open Hoorns-winnaar, een ploeggenoot was) speelde hij tien partijen en zat liefst negen keer tegenover een grootmeester. Hij kwam uit op een puntentotaal van 5½.

Eind 2019 won de speler van de Haarlemse meesterklasser Kennemer Combinatie het schaakfestival in Groningen (vijfmaal winst, vier remisepartijen) en dat succes was goed voor de tweede grootmeesternorm. Hij heeft met zijn rating al eens boven de 2500 gezeten en daar hielp zijn deelname in de Oscar Romeroschool misschien een beetje aan mee. Op het Open Hoorns speelde Liam twaalf partijen, versloeg tien opponenten en boekte twee remises. Zijn TPR-scores waren achtereenvolgens 2609 en 2591.

Eline Roebers, in 2020 tweede op het Open Hoorns en in 2021 gedeeld derde, scoorde tijdens de Olympiade haar derde IM-norm. Zij moet alleen nog haar rating op 2400 brengen en dan mag de Amsterdamse zich internationaal meester noemen.

Arthur de Winter, inmiddels een vaste deelnemer in Hoorn en voor de komende editie voorlopig als zesde geplaatst, speelde in Dieren een sterk open Nederlands kampioenschap. Hij werd derde en zijn score van 6½ uit negen betekende voor het 14-jarig talent uit Nieuw-Vennep zijn eerste IM-norm.