Geen prijs, wel de grote winnaar

Hij won geen prijs, maar toch was Ger Roos gisteravond de grote winnaar op de slotavond van het Hoornse schaakseizoen. De secretaris van Caïssa-Eenhoorn noteerde tien clubgenoten om mee te helpen bij de organisatie van het Oscar Romero Open Hoorns, het weekendtoernooi dat op 1, 2 en 3 september wordt gehouden.

Het begin van Caïssa-Eenhoorns bingopubquiz. Rinus van de Krol heeft een makkelijke vraag geprojecteerd.

Op de laatste avond van het seizoen, waarin de club het 100-jarig bestaan heeft gevierd, was in de speelzaal geen schaakbord te zien. Toch zat die met een kleine veertig leden flink vol. Het is traditie om op de laatste dinsdag van mei iets aparts te doen, maar steeds gebeurde dat in de vorm van speciale schaaktoernooitjes als een kloksimultaan en hands and brains. Ditmaal had de jubileumcommissie een – zeer geslaagde – combinatie van bingo en pubquiz bedacht.

Alle schaakliefhebbers kregen twee velletjes met bingocijfers: vijf rijen, vijf kolommen. Rinus van de Krol en Wout Druijf namen plaats op het podium en op de witte muur naast hen verschenen in totaal 75 schaakvragen. Elke vraag had drie antwoorden, waar getallen bij stonden. Multiple choice en aan hun clubgenoten in de zaal de taak om het goede antwoord te zoeken en het betreffende getal door te krassen op het bingobriefje. De bingoroepers mochten naar voren komen om een prijsje uit te zoeken.

Maar wat te doen bij een foutieve melding? Voor Caïssa-Eenhoorns weekendtoernooi in de Oscar Romeroschool heeft de organisatie de steun van medewerkers hard nodig en zo kwam Ger Roos, die in de toernooicommissie zit, op het idee om een foutmelder te belonen met een uur vrijwilligerswerk op het Open Hoorns. Er zaten toch wel een flink aantal lastige vragen bij en een verkeerd getal aankruisen was zo gedaan. Stella Duson mocht als eerste na een correcte ‘bingo’ een prijs ophalen en na haar Mason Brouwer en Alex Swart eveneens. Maar Sjoerd Kelder keerde met lege handen terug, nadat na controle door Rinus en Wout bleek dat hij een van de schaakvragen foutief had beantwoord. Sjoerd verdiende er wel een daverend applaus mee.

Net als zijn opvolgers. David Verweij, JP Hendriks, Jelle de Jong, Steven de Waart, stuk voor stuk prima schakers maar wie van het trio Karpov-Kasparov-Kortchnoi was ook alweer geen wereldkampioen geworden? Of hoeveel beginzetten zijn er mogelijk? Het leverde allemaal veel gejuich en geklap op. Zeker na zo’n drie kwartier. In het eerste deel van de avond was ‘bingo’ compleet, als de vijf getallen van een rij of een kolom waren aangekruist. In het tweede deel ging het om twee rijen of twee kolommen, door quizmaster Rinus verduidelijkt. De nodige hilariteit ontstond, toen na de vraag ‘Hoe heet de voorzitter van onze vereniging?’ uitgerekend oud-preses Fred Avis meende een prijs te winnen, maar niets kreeg. Hij had een hele rij én een hele kolom doorgekrast. En dat telde niet en verscheen zijn naam op het vrijwilligerslijstje van Ger Roos, die ook de namen van Nick Manshanden, Aron Langerak, Martijn Quatfass en Ardjan Langedijk opschreef.

De laatste juiste ‘bingo’ werd door Robin Duson, begin juli weer actief op het Nederlands kampioenschap, geroepen. Waarna er toch wat schaakborden en -stukken uit de materiaalkast werden gehaald om bij de bar de zinnen te verzetten en de zetten te verzinnen.

Terwijl de schaakzaal is volgestroomd, deelt jubileumcommissielid Wout Druijf alvast de bingobriefjes uit.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen heet een kleine veertig clubgenoten welkom op de eerste bingopubquizavond van de vereniging.

Rinus van de Krol (links) en Wout Druijf, de organisatoren van de bingopubquiz, hebben een van de 75 vragen gesteld.

Met het potlood in de hand zoekt Mark Coenradie (tweede van links) naar het juiste getal op zijn bingobriefjes. Sernin van de Krol (voorgrond) weet het antwoord al.

Afkijken of voorzeggen? Martijn de Wit is benieuwd naar wat Ardjan Langedijk (naast hem) en Mason Brouwer doorkrassen.

Een spannend moment. Stella Duson is de eerste met 'bingo' en wacht geduldig de controle van Rinus van de Krol en Wout Druijf (rechts) af.

Als eerste bingowinnares pakt Stella Duson haar prijs uit.

Weer een spannend moment, maar nu met een andere afloop. Nick Manshanden krijgt na het checken door de jubileumcommissie te horen dat hij geen bingo heeft.

Er is geen pardon mogelijk, ook niet voor een oud-voorzitter. Een volle rij én een volle kolom van Fred Avis tellen niet in het tweede deel van de avond. Dan gaat het om twee rijen of twee kolommen.

Gastheer Gio komt langs met snacks...

...en is ook een schaakliefhebber en -kenner. Zijn 'bingo' levert een prijsje op.